Archief op 27 september 2013

ZZP’ers in financieel zwaar weer

Het zijn zware tijden voor de zelfstandigen. Uit onderzoek van Myler blijkt dat 32 procent moeite heeft met het betalen van de uitgaven. Indien de zelfstandigenaftrek vervalt, dienen ZZP’ers gebruik te maken van spaargeld. Iets waar veel freelancers flink tegen op zien.

Het onderzoek werd gehouden onder ruim 2000 ZZP’ers. In het onderzoek gaven ze aan gemiddeld een omzet te draaien van 92.481 euro. Dat is 1,3 procent lager ten opzicht van een jaar eerder.

Zelfstandigenaftrek

In Mylers onderzoek komt met name de zelfstandigenaftrek naar voren. Er wordt beweerd dat het eventueel wegvallen van deze aftrek verstrekkende gevolgen zal hebben voor de zelfstandigen. Mochten ze niet meer gebruik kunnen maken van de zelfstandigenaftrek, dienen ze gebruik te maken van hun spaargeld. Iets wat veel ZZP’ers niet graag doen. Al is het nog lang niet zeker dat deze maatregel ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd door het kabinet. Uit het laatste nieuws bleek dat de coalitie overweegt om geen vijfhonderd, maar driehonderd miljoen euro te bezuinigen op de fiscale voordelen van de ZZP’ers. Mocht dit laatste kloppen, zou dat wel eens de redding kunnen zijn het gros van de zelfstandigen.

Tarieven

Myler merkt dat de tarieven onder flinke druk bivakkeren. Een kleine tachtig procent van de ondervraagden zegt hiermee te kampen. Dit mag op zijn minst opvallend genoeg worden, want in juni bleek nog van 38.000 offertes dat de tarieven flink waren gestegen. Natuurlijk is dit niet gelijk aan het exacte bedrag dat freelancers verdienen, maar als de tarieven dan daadwerkelijk onder druk staan, kan dat leidden tot een flinke verscherping van de artikelen.

Geen loondienst

Ondanks de financiële malaise voor veel ZZP’ers geeft nog geen tien procent aan dat ze weer onder een baas in loondienst willen werken. Het gros is dus niet ontevreden over zijn of haar bestaan als zelfstandige.

Vrijstelling groen beleggen

Voor mensen die beleggen in een groenfonds is de maximale vrijstelling in 2013 net als in 2012 EUR 56.420 per persoon. Voor een echtpaar is dit dus EUR 112.840. Daarnaast heeft u een recht op een extra heffingskorting van 0,7% van de waarde van de belegging.

 

 

Geen crisis voor ZZP’ers

Nederlanders mogen dan steen en been klagen over de crisis in het land, ZZP’ers hebben hier een stuk minder last van. Nog steeds gaan de zelfstandigen zonder personeel op vakantie. Zelfs meer dan de gemiddelde Nederlanders. Dus ja, is er eigenlijk wel crisis?

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan negentig procent van de ZZP’ers één of meerdere keren per jaar erop uit trekt om eens lekker van de zon te genieten. In totaal gaan ze 2,72 keer per jaar op vakantie en gemiddeld duurt deze vakantie een kleine drie weken. Dit ligt fors hoger dan het landelijke gemiddelde. Daar gaat ‘slechts’ tweederde jaarlijks een keer op reis.

Het onderzoek werd gehouden door Vliegtickets.nl. Volgens een woordvoerder van de site is het duidelijk zichtbaar dat de ZZP’er minder last heeft van de crisis dan de doorsnee Nederlander. Het onderzoek werd gehouden in samenwerking met ZZP Barometer, waarvoor 1732 ZZP’ers en freelancers in ons land werden ondervraagd.

Toch moet er wel een kleine kanttekening geplaatst worden bij de ZZP’ers die op vakantie gaan. Zo gaat de helft op vakantie omdat hij of zij dit doet voor een opdracht. En als ze de opdracht niet kunnen doen omdat ze op vakantie zijn, dan speelt iets meer dan dertig procent de opdracht door naar een collega-ondernemer.

De gemiddelde ZZP’ers besteedt in 2013 2984 euro aan zijn vakantie.  Toch stelt iets meer dan veertig procent van de ondervraagden dat het budget voor de vakantie onder druk staat door de heersende crisis. Zo wordt er bezuinigd op de accommodatie, de duur van de vakantie, de afstand en welke activiteiten er tijdens de vakantie op het programma staan. Dat ZZP’ers slim zijn blijkt wel uit het gegeven dat ze veel gebruik maken van de kortingsacties die door veel websites worden aangeboden.